Sernik bez sera na śmietanie
Dzisiaj pierwsza odsłona sernika bez sera. Tym razem na ukwaszonych śmietanach. Słyszałam, ze ponoć na jogurcie greckim jest jeszcze lepszy, więc na pewno niebawem wypróbuję. Tymczasem zajadam się wersją z przepisu cioci i też jest pysznie. A może robicie sernik bez sera jeszcze z czymś innym? ;)
Co potrzebujemy: Ciasto
1. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i dodajemy margarynę w małych kawałkach. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozkładamy na blaszce, zostawiamy małą kulkę do kruszonki na wierzch ciasta.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Śmietanę mieszamy z budyniemi i dodajemy ubite białka. Ja robiłam z 800 ml, ale im więcej śmietany dodamy, tym więcej będzie masy.
Masę wylewamy na ciasto, a wierzch dekorujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gdy wierzch będzie mocno zarumieniony, wykładamy wcześniej.
* ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach
Co potrzebujemy: Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 lub 1200 ml ukwaszonej śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
1. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i dodajemy margarynę w małych kawałkach. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozkładamy na blaszce, zostawiamy małą kulkę do kruszonki na wierzch ciasta.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Śmietanę mieszamy z budyniemi i dodajemy ubite białka. Ja robiłam z 800 ml, ale im więcej śmietany dodamy, tym więcej będzie masy.
Masę wylewamy na ciasto, a wierzch dekorujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gdy wierzch będzie mocno zarumieniony, wykładamy wcześniej.
* ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach