Dzisiaj polecam ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej słodycz i doskonale komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.
estem wielkim fanem Maltesers'ów dlatego też nie zastanawiałam się długo nad przepisem na mój urodzinowy tort. Jest bardzo słodki, trochę ciężki przez dodatek Horlicks'a, ale zdecydowanie przepyszny. Groszki ukryte w kremie były dużą niespodzianką dla wszystkich, który mieli okazję spróbować tortu.Zdecydowanie polecam dla miłośników czekoladowych słodkości:)
Kasutera to popularne w Japonii ciasto miodowe o strukturze przypominającej gąbkę, dość podobne do naszego biszkoptu. Ciasto to często spożywane jest podczas oyatsu, czyli lekkiego posiłku między lunchem a kolacją, mniej więcej o trzeciej po południu. Typowy oyatsu składa się z napoju (herbaty dla dorosłych oraz mleka lub soku dla dzieci) i słodkiej lub pikantnej przekąski.
Te czekoladowe batoniki spodobały mi się już dawno temu, kiedy zobaczyłam je w którymś z programów Nigelli. Niestety nie zapisałam sobie wtedy składników, więc ich zrobienie musiałam odłożyć na później. Jakiś czas temu dostałam w prezencie "Nigellę ekspresowo" i okazało się, że w książce jest m.in. przepis na kostkę brukową. Postanowiłam go wypróbować przy najbliższej nadarzającej się okazji :)
O ile miłośniczką keksu nie jestem o tyle bakaliowiec na święta musi być. To dodatkowo bardzo wygodne ciasto, bo najlepsze jest kiedy swoje odleży, minimum 3 dni. Więc drodzy czytelnicy do dzieła, piec i jeść właśnie w Święta.
Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.
To ciasto zostało zrobione z okazji dnia kobiet, ale wyjątkowo w tym dniu było dla mężczyzn. Niestety nie miałam okazji go spróbować, ponieważ zrobiłam je na imprezę firmowa dla cioci E.. Z tego co przekazała mi później ciocia wiem, że ciacho jest pyszne i bardzo wszystkim smakowało.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, w związku z tym postanowiłam wypróbować przepis na babkę majonezową. Babka wyszła bardzo puszysta, pyszna, w ogóle nie czuć majonezu.
To proste ciasto na jogurcie można zrobić dosłownie w kilka minut. Przygotowujemy je metodą muffinkową, czyli mokre składniki łączymy z suchymi mieszając wszystko łyżką przez chwilę, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, na późniejsze śniadanie, popijane kubkiem gorącej kawy.
Przepis (...) trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy. Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha!
Zachęcam do wypróbowania przepisu na najprostszy placek z truskawkami na budyniowym spodzie. Szybko się go robi i szybko znika, można przygotować go z innymi sezonowymi owocami, pozdrawiam :-)
Jesienna wersja Pani Walewskiej z orzechami i powidłami jest zdecydowanie mniej słodka od oryginalnej, ale zapewniam równie pyszna. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Na co tu czekać? Idziemy łupać orzechy.