Ciasto Puszysta kanapka
Jest to odpowiedź na Mleczną kanapkę, która pojawi się za jakiś czas na moim blogu. Zamiast mlecznej masy, jest masa jogurtowa, ale tak naprawdę możemy zrobić też masę śmietanową czy budyniową i w każdym przypadku "kanapka" będzie smakować pysznie.
Ciasto jest bardzo puszyste i rozpływa się w ustach, stąd nazwa. Jeśli raz spróbujecie, na pewno do niego wrócicie ;]
Czy macie jakieś swoje ulubione puszyste ciasta? Chętnie spróbuję ;]
Co potrzebujemy:
* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.
3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy masę i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.
Co potrzebujemy:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany min 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- ok 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- ok 5 g żelatyny
* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm
1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.
3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy masę i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.