Murzynek z malinami na oleju
Na murzynka czyli ciasto kakaowe chyba nie trzeba chyba nikogo namawiać…? Na murzynka z malinami tym bardziej pewnie nie… Ten przepis różni się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut ! Jak nie kochać więc takiego ciasta ? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju.
Murzynek z malinami na olejuSkładniki:
- 2 jajka
- 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 300-400 g malin (lub np. rodzynki i orzechy)
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Drukuj / PDF