Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami
Kiedy dowiedziałam się o tym konkursie, to odrazu wiedziałam co zrobię;)
Olej bazyliowy nie skojarzył mi się z wytrawnymi daniami, wręcz odwrotnie, wiem, że w całości go zużyję własnie na słodkie wypieki.
Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.
Jogurt i jajka najlepiej wyjąć na 1-2 godziny z lodówki zanim zaczniemy szykować ciasto.
Nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko duża miska, rózga - trzepaczka i szklanka;)
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Przepis dodaję do zabawy kulinarnej:
Olej bazyliowy nie skojarzył mi się z wytrawnymi daniami, wręcz odwrotnie, wiem, że w całości go zużyję własnie na słodkie wypieki.
Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.
Jogurt i jajka najlepiej wyjąć na 1-2 godziny z lodówki zanim zaczniemy szykować ciasto.
Nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko duża miska, rózga - trzepaczka i szklanka;)
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 125 ml oleju bazyliowego Kujawski
- sok i skórka otarta z 1/4 limonki
- 1/2 szklanki cukru (czyli 125 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (czyli 375 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 świeże figi lub inne owoce
Przygotowanie:
- formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni i w tym czasie przygotować ciasto
- do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i olej i mieszamy rózgą do połączenia się składników
- limonkę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę i wyciskamy sok - z 1/4 limonki, mieszamy
- dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników
- przelać ciasto do przygotowanej formy, ułożyć owoce, ja poukładałam figi
- piec około 45-50 minut w 180 stopniach, po 4o minutach sprawdzić, bo jak będziecie piec w większej formie niż ja, może już być gotowe
Smacznego;)
Przepis dodaję do zabawy kulinarnej: