Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
  • SKŁADNIKI
  • ( blacha 24 cm )
  • CIASTO :
  • * mąka - 450 g
  • * cukier - 4,5 łyżki
  • * woda - 4 łyżki
  • * ciepłe mleko - 200 ml
  • * świeże drożdże - 35 g
  • * masło - 80 g
  • * jajko - 1 szt
  • KRUSZONKA :
  • * mąka - 100 g
  • * cukier - 60 g
  • * masło - 60 g
  • DODATKOWO :
  • * śliwki - ok. 500 g

Obowiązkowe w sezonie letnim!

Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….

Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!

Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!

A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.

Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.

Wykładamy na nią ciasto.

Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).

Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

KRUSZONKA :

Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.

Uwaga!

Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów