Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- SKŁADNIKI
- ( blacha 24 cm )
- CIASTO :
- * mąka - 450 g
- * cukier - 4,5 łyżki
- * woda - 4 łyżki
- * ciepłe mleko - 200 ml
- * świeże drożdże - 35 g
- * masło - 80 g
- * jajko - 1 szt
- KRUSZONKA :
- * mąka - 100 g
- * cukier - 60 g
- * masło - 60 g
- DODATKOWO :
- * śliwki - ok. 500 g
Obowiązkowe w sezonie letnim!
Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!
Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!
A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.
Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.
Odstawiamy na ok. 10 minut.
Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).
Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.
Wykładamy na nią ciasto.
Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).
Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
KRUSZONKA :
Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.
Uwaga!
Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.
Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.