Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
 
            Impulsem do przygotowania drożdżówek była duża ilość marmolady, która nie do końca smakowo pasowała nam do smarowania pieczywa. Szukałam zatem pomysłu na ciasto z marmoladą i padło na drożdżowe bułeczki z marmoladą i kruszonką.
 Bułeczki są cudownym, słodkim, małym co-nieco idealnym do kawy, a ich przygotowanie może i czasochłonne sprowadza się do czekania, aż ciasto wyrośnie. 
 
 Szukając najlepszego ciasta drożdżowego doszłam do wniosku, że idealne w smaku będzie (nieco słodsze od oryginału) ciasto na chałkę, którą wielokrotnie piekłam i smakowo to był strzał w 10-tkę :)
 
 
 
 
 Składniki:
 
 - 550 g mąki pszennej
 
 - 30 g drożdży świeżych
 
 - szczypta soli
 
 - 4 łyżki cukru
 
 - 2-3 łyżki masła topionego
 
 - 300 ml mleka
 
 - 1 jajko + 1 łyżka mleka
 
 - 1 op. cukru waniliowego
 
 - 1 opakowanie marmolady 
 
 - kruszonka (cukier puder, mąka, masło - wymieszane do struktury lekko klejącego się piasku )
 
 
 
 Przygotowanie:
 
 Drożdże rozpuścić w ciepłym, posłodzonym mleku. Odczekać ok. 15 minut
 
 Mąkę przesiać , wsypać do dzieży miksera z hakiem. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, masło i cukier waniliowy. Mieszać na niezbyt wysokich obrotach ok. 10 min. (sukces ciasta drożdżowego to dobrze napowietrzone ciasto – mikser z hakiem nam to bardzo ułatwia)
 
 Ciasto które powinno mieć zwartą strukturę przełożyć do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz
 
 Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części . Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wysmarować ok ¾ powierzchni marmoladą (pozostawić pasek ok. 3 cm od góry aby zwinięte ciasto ładnie się skleiło) i zwinąć jak roladę.
 
 Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min – 1 godz. W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 stopni.
 
 Po tym czasie roladę pokroić na plastry. Plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą. 
 
 Ułożone na blaszce drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. 
 
 Wstawić do piekarnika na ok 25 min. Studzić na kratce 
 
 Smacznego 
 
 
 
 Czas przygotowania ok. 4 godzin
 
 Ilość porcji : 16 -20 szt. 
 
 
 
 
 
 
            