Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
Impulsem do przygotowania drożdżówek była duża ilość marmolady, która nie do końca smakowo pasowała nam do smarowania pieczywa. Szukałam zatem pomysłu na ciasto z marmoladą i padło na drożdżowe bułeczki z marmoladą i kruszonką.
Bułeczki są cudownym, słodkim, małym co-nieco idealnym do kawy, a ich przygotowanie może i czasochłonne sprowadza się do czekania, aż ciasto wyrośnie.
Szukając najlepszego ciasta drożdżowego doszłam do wniosku, że idealne w smaku będzie (nieco słodsze od oryginału) ciasto na chałkę, którą wielokrotnie piekłam i smakowo to był strzał w 10-tkę :)
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki masła topionego
- 300 ml mleka
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 opakowanie marmolady
- kruszonka (cukier puder, mąka, masło - wymieszane do struktury lekko klejącego się piasku )
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym, posłodzonym mleku. Odczekać ok. 15 minut
Mąkę przesiać , wsypać do dzieży miksera z hakiem. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, masło i cukier waniliowy. Mieszać na niezbyt wysokich obrotach ok. 10 min. (sukces ciasta drożdżowego to dobrze napowietrzone ciasto – mikser z hakiem nam to bardzo ułatwia)
Ciasto które powinno mieć zwartą strukturę przełożyć do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz
Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części . Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wysmarować ok ¾ powierzchni marmoladą (pozostawić pasek ok. 3 cm od góry aby zwinięte ciasto ładnie się skleiło) i zwinąć jak roladę.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min – 1 godz. W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 stopni.
Po tym czasie roladę pokroić na plastry. Plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą.
Ułożone na blaszce drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika na ok 25 min. Studzić na kratce
Smacznego
Czas przygotowania ok. 4 godzin
Ilość porcji : 16 -20 szt.