Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką


W pierwszy dzień września zapraszam Was na drożdżówkę z jabłkami i cynamonem. Wiem wiem, jeszcze mamy lato ale jakoś czuję już w powietrzu nadchodzącą jesień, no i pyszne babcine jabłka czerwieniły się w koszyku i natchnęły mnie na to ciasto. A jak wiadomo, domowa drożdżówka zawsze znajdzie amatorów :) Aby ją zrobić wykorzystałam przepis Marty Dymek z Jadłonomii, ale delikatnie dostosowałam go do swoich potrzeb i zapasów w domu, więc moja drożdżówka nie jest wegańska, ale wystarczy, że zamienicie mleko krowie na roślinne to taka się stanie. Zastosowałam się do kilku wskazówek autorki i ciasto wyszło naprawdę super, a znika w zastraszającym tempie, co jest najlepszą rekomendacją :p

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
Ciasto:
  • ok. 30 g świeżych drożdży
  • 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
Owoce:
  • 2-3 jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 40 g zimnego oleju kokosowego lub masła/margaryny


Drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż się spieni.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, pieniący się zaczyn drożdżowy, 0,5 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dolać olej, zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Wyrabiać kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie włożyć je do miski posmarowanej delikatnie olejem, zakryć szczelnie folia spożywczą i odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Gdy ciasto będzie kończyło wyrastać obrać jabłka, pokroić je w plasterki i obsypać dokładnie cynamonem. W miseczce przygotować również kruszonkę: wsypać mąkę, cukier, olej kokosowy w stałej konsystencji i delikatnie wszystko porozcierać palcami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na dnie blaszki. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać kruszonką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby się napuszyło. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Wierzch można jeszcze oprószyć cukrem pudrem dla większej słodyczy.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z jabłkami i budyniem
2

Ciasto z jabłkami i budyniem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
1

Szarlotka z budyniem w słoiku…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche babeczki z jabłkami
1

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko