Kule cukiniowo-serowe
Bardzo fajne wegetariańskie danie. Praktycznie możesz użyć różnych warzyw czy dodatków.
Dobrze jest tez dodać ser, który sie dobrze topi i jest wyrazisty w smaku.
Takie kule mogą tez byc dla dzieci fajnych sposobem na przemycenie większej ilości warzyw do posiłku.
Kombinacji jest wiele, smak jest pyszny, a i przepis banalny.
Ale jednak, jeśli masz ochotę na trochę mięsa, to mój ostatni hit na blogu to kule kurczakowe. Również świetny przepis.
Porcji: 12 sztuk
Składniki:
1 większa cukinia,
garsc pieczarek
1 szklanka sera
3/4 szklanki bułki tartej/ maki kokosowej
1 jajko
1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostke
sól, pieprz
1 łyżka suszonego oregano
Sposob wykonania:
Nastaw piekarnik na 200C i przygotuj większa płaska blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
1. Cukinie, ser należy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
2. Pieczarki i cebule kroimy w drobna kostkę.
3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
4. Nabieraj łyżka i uformuj w dłoni kule.
5. Piecz około 30 minut, lub do zarumienienia.