Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka.
Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna.
Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach.
Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie!
Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Prosty i jednocześnie tradycyjny przepis na babkę cytrynową.Kto nie zna jej smaku z dzieciństwa? Uwielbiałam ją!(...)Ta prosta i jednocześnie pyszna propozycja, jeśli do teraz nie wiesz co upiec, wypróbuj ten przepis!
Testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :)
U mnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta. Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;)
Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :)
Puszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik lub podwieczorek do kawy lub herbaty.
Ciasto z rabarbarem w sezonie wiosennym być musi. Nie ma wymówek, nie ma migania się. Zróbcie koniecznie takie - pomogę Wam.Jak zrobić ciasto z rabarbarem ?Koniecznie kupcie składniki - nie trzeba tu wiele. Potem, zakasajcie rękawy... i do dzieła.
Wiosna to trudny czas, kiedy owoce dopiero zaczynają dojrzewać, ale za to w zamrażarkach mamy jeszcze na szczęście zeszłoroczne zapasy! Chcąc je wykorzystać, przygotowałam ciasto z wiśniami i truskawkami, choć równie dobrze użyć możecie rabarbaru, jagód, moreli czy agrestu. Jakiekolwiek owoce będziecie mieć pod ręką, nadadzą się do przygotowania tego klasycznego, ucieranego ciasta.
Truskawki znajdziecie w większości moich tortów (np. w torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy.
Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej.
Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami. To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :)