Szybkie ciasto jogurtowe z owocami lub bez
Moje ulubione ciasto zwłaszcza pod względem prostoty, szybkości przygotowania, małej ilości brudnych naczyń (bo tylko jedna większa miska) i prostych składników.
Można do woli modyfikować, można użyć różnych owoców, świeżych lub mrożonych. Można dodać kawałki czekolady, albo upiec zwyczajnie bez dodatków. A i tak będzie pyszne.
Nazywam to ciasto: taki szybki deser na ostatnią chwilę.
Nie potrzeba miksera, wystarczy tylko rózga kuchenna.
Porcji: u mnie okrągła forma o średnicy 22cm
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilli
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju roślinnego/ kokosowego (roztopionego
Sposób wykonania:
1. Nastaw piekarnik na 180C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
2. W średniej wielkości misce wymieszaj dokładnie jajka i cukier.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, wanilię, jogurt grecki, olej i delikatnie wymieszaj.
4. Wylej ciasto do formy, ułóż ulubione owoce i piecz około 30-40 minut albo do wyciągnięcia suchego patyczka.