Sernik biała czekolada z karmelem- prosto i pysznie
Jestem ostatnio tak zapracowana, że nie mam czasu na nic bardziej skomplikowanego. Wielkimi krokami zbliża się mój debiut fartuchowy i jestem bardzo podekscytowana tym faktem. Będzie pięknie i bardzo jakościowo.
Ale wracając do przepisu…
Forma: okrągła o średnicy 22 cm
Składniki:
spód:
1 1/4 szklanki dobrze pokruszonych ciasteczek/ herbatników
1/3 szklanki roztopionego masła/ oleju kokosowego
sernik:
700g sera, dobrze zmielonego, jak na sernik
50g (pół tabliczki) białej czekolady (roztopionej)
1 szklanka śmietany kremówki
3/4 szkalnki cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilli
polewa karmelowa:
1 szklanka masy karmelowej (z puszki), lekko podgrzanej, w celu łatwiejszego rozsmarowywania
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
2. Wymieszaj ciasteczka z masłem i wyłóż nimi blaszkę, dobrze je dociskająć. Wstaw do lodówki.
3. W większej misce wymieszaj ser i cukier. Dodaj jajka, jedno po drugim. Dodaj białą czekoladę, śmietanę kremówkę i wanilię. Dobrze wymieszaj, aż masa stanie się lekko pulchna.
4. Wylej masę serową na przygotowany spód i piecz około 45 minut.
5. Po dokładnym ostudzeniu sernika, rozsmaruj na nim masę karmelową i umieść go w lodówce na co najmniej kilka godzin.