Najlepsza szarlotka na kruchym cieście

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza 🙂 Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.

To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Czy u Was też szarlotka tak szybko znika ? Nie ważne w jakiej wielkości blaszce zrobię za parę dni nie ma po niej ani śladu 😉



Wskazówki jak zrobić najlepsze ciasto kruche !


Podstawą dobrego kruchego ciasta jest mąka krupczatka. Dodatkowo czasem dodaję jeszcze do ciasta smalec.
Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać i ogrzewać. Najlepiej szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Częstym problemem szarlotki jest to, że sok spod jabłek wsiąka w ciasto i w efekcie zamiast pysznego chrupiącego spodu mamy gumę… Żeby tego uniknąć należy przed wyłożeniem jabłek, krótko podpiec spód.

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka – przepis

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki krupczatki
200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny (można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja)
120 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀

Jabłka :
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu ⠀

Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Taką szarlotkę można serwować na zimno i na ciepło. Idealnie pasują do niej lody waniliowe lub bita śmietana.

Zobacz też przepisy na inne proste i pyszne ciasta ! 

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka Najlepsza szarlotka na cieście kruchym, pachnąca cynamonem ! Kategorie: Ciasta Kuchnia: Polska Tagi: szarlotka Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 45 minutes Całkowity czas: 1 hour 25 minutes Ilość porcji: 12 kawałków Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto kruche
  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja
  • 120 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
Masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu ⠀
Sposób wykonania
  • Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka jarzynowa z porem i gruszką
2

Sałatka jarzynowa z porem i gr…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z dynią i cynamonem.

Leniwe z dynią i cynamonem.

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj