Najlepsza szarlotka na kruchym cieście

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza ? Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.

To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Czy u Was też szarlotka tak szybko znika ? Nie ważne w jakiej wielkości blaszce zrobię za parę dni nie ma po niej ani śladu ?



Wskazówki jak zrobić najlepsze ciasto kruche !


Podstawą dobrego kruchego ciasta jest mąka krupczatka. Dodatkowo czasem dodaję jeszcze do ciasta smalec.
Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać i ogrzewać. Najlepiej szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Częstym problemem szarlotki jest to, że sok spod jabłek wsiąka w ciasto i w efekcie zamiast pysznego chrupiącego spodu mamy gumę… Żeby tego uniknąć należy przed wyłożeniem jabłek, krótko podpiec spód.

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka – przepis

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki krupczatki
200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny (można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja)
120 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀

Jabłka :
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu ⠀

Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Taką szarlotkę można serwować na zimno i na ciepło. Idealnie pasują do niej lody waniliowe lub bita śmietana.

Zobacz też przepisy na inne proste i pyszne ciasta ! 

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka Najlepsza szarlotka na cieście kruchym, pachnąca cynamonem ! Kategorie: Ciasta Kuchnia: Polska Tagi: szarlotka Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 45 minutes Całkowity czas: 1 hour 25 minutes Ilość porcji: 12 kawałków Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto kruche
  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja
  • 120 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
Masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu ⠀
Sposób wykonania
  • Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów