Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza ? Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.
To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Czy u Was też szarlotka tak szybko znika ? Nie ważne w jakiej wielkości blaszce zrobię za parę dni nie ma po niej ani śladu ?
Wskazówki jak zrobić najlepsze ciasto kruche !
Podstawą dobrego kruchego ciasta jest mąka krupczatka. Dodatkowo czasem dodaję jeszcze do ciasta smalec.
Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać i ogrzewać. Najlepiej szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Częstym problemem szarlotki jest to, że sok spod jabłek wsiąka w ciasto i w efekcie zamiast pysznego chrupiącego spodu mamy gumę… Żeby tego uniknąć należy przed wyłożeniem jabłek, krótko podpiec spód.
Najlepsza szarlotka – przepis
Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki krupczatki
200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny (można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja)
120 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
Jabłka :
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu ⠀
Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Taką szarlotkę można serwować na zimno i na ciepło. Idealnie pasują do niej lody waniliowe lub bita śmietana.
Zobacz też przepisy na inne proste i pyszne ciasta !
Najlepsza szarlotka Najlepsza szarlotka na cieście kruchym, pachnąca cynamonem ! Kategorie: Ciasta Kuchnia: Polska Tagi: szarlotka Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 45 minutes Całkowity czas: 1 hour 25 minutes Ilość porcji: 12 kawałków Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto kruche- 500 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja
- 120 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu ⠀
- Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.