Najlepsza szarlotka na kruchym cieście

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza 🙂 Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.

To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Czy u Was też szarlotka tak szybko znika ? Nie ważne w jakiej wielkości blaszce zrobię za parę dni nie ma po niej ani śladu 😉



Wskazówki jak zrobić najlepsze ciasto kruche !


Podstawą dobrego kruchego ciasta jest mąka krupczatka. Dodatkowo czasem dodaję jeszcze do ciasta smalec.
Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać i ogrzewać. Najlepiej szybko zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Częstym problemem szarlotki jest to, że sok spod jabłek wsiąka w ciasto i w efekcie zamiast pysznego chrupiącego spodu mamy gumę… Żeby tego uniknąć należy przed wyłożeniem jabłek, krótko podpiec spód.

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka – przepis

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki krupczatki
200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny (można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja)
120 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀

Jabłka :
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu ⠀

Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Taką szarlotkę można serwować na zimno i na ciepło. Idealnie pasują do niej lody waniliowe lub bita śmietana.

Zobacz też przepisy na inne proste i pyszne ciasta ! 

Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Najlepsza szarlotka na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza szarlotka Najlepsza szarlotka na cieście kruchym, pachnąca cynamonem ! Kategorie: Ciasta Kuchnia: Polska Tagi: szarlotka Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 45 minutes Całkowity czas: 1 hour 25 minutes Ilość porcji: 12 kawałków Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto kruche
  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego wegańskiego masła lub margaryny można użyć zwykłego masła jeśli nie występuje nietolerancja
  • 120 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⠀
Masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu ⠀
Sposób wykonania
  • Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
1

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
4

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z musem jabłkowym
2

Ciasto z musem jabłkowym

napiecyku napiecyku
napiecyku