Muffinki z owocami sezonowymi
Moje dziewczyny mnie zaskakują. Co chwilę coś pieką. Tym razem przygotowały muffiny z owocami. Jest to bardzo wygodna forma przegryzki, którą można zabrać na spacer czy plac zabaw. A każdy obdarowany taką babeczką cieszy się, bo wygląda bardzo apetycznie. Nieprawdaż? :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki owoców sezonowych (tutaj jagody i truskawki).
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć i wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Suche to: mąka, cukier, proszek, soda i sól. A mokre to: jajka, mleko, olej. Dobrze wszystko wymieszać . Następnie wszystko połączyć i wymieszać razem. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, łyżką nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec około 40 minut w 180ºC bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.