Murzynek tradycyjny i najlepszy

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Murzynek to ciasto, które zawsze pojawia się w moim domu na Święta.  W przeciwieństwie do piernika znika bardzo szybko ! Często robię go z dodatkiem korzennych przypraw i polewą.Tym razem zrobiłam najbardziej tradycyjną wersję z kakao i cukrem pudrem. Co sprawia, że ciasto jest puszyste ? Ubita piana z białek dodana pod koniec do ciasta ! To mój niezawodny sposób na wyrośnięte ciasto bez zakalca. Ważne aby delikatnie wymieszać ją z ciastem. 

Przepis na najlepszy tradycyjny murzynek bez zbędnych dodatków Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 szklanka mąki
100 g roślinnej margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Murzynek tradycyjny i najlepszy Najlepszy murzynek ! Wilgotny, puszysty i rozpływający się w ustach. Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Polska Tagi: bez laktozy, Boże Narodzenie, Ciasta Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 40 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g roślinnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Sposób wykonania
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę.
  • Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek.
  • W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min.

Przepisy z tych kategorii

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
3

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka jarzynowa z porem i gruszką
2

Sałatka jarzynowa z porem i gr…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z dynią i cynamonem.

Leniwe z dynią i cynamonem.

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj