Murzynek tradycyjny i najlepszy

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Murzynek to ciasto, które zawsze pojawia się w moim domu na Święta.  W przeciwieństwie do piernika znika bardzo szybko ! Często robię go z dodatkiem korzennych przypraw i polewą.Tym razem zrobiłam najbardziej tradycyjną wersję z kakao i cukrem pudrem. Co sprawia, że ciasto jest puszyste ? Ubita piana z białek dodana pod koniec do ciasta ! To mój niezawodny sposób na wyrośnięte ciasto bez zakalca. Ważne aby delikatnie wymieszać ją z ciastem. 

Przepis na najlepszy tradycyjny murzynek bez zbędnych dodatków Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 szklanka mąki
100 g roślinnej margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Murzynek tradycyjny i najlepszy Najlepszy murzynek ! Wilgotny, puszysty i rozpływający się w ustach. Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Polska Tagi: bez laktozy, Boże Narodzenie, Ciasta Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 40 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g roślinnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Sposób wykonania
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę.
  • Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek.
  • W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min.

Przepisy z tych kategorii

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto czekoladowe z bananami
2

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik marchewkowy
1

Piernik marchewkowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Makowe babeczki z masłem orzechowym
1

Makowe babeczki z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
4

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty