Łatwe ciasto ze śliwkami

Łatwe ciasto ze śliwkami

Nawet zastanawiałam się, czy powinnam publikować ten przepis jako  mój, bo ciasto przygotował w zasadzie w całości mój ośmiolatek. Tak, to takie proste ciasto, że nawet dziecko wykona je doskonale!

Zdjęcie - Łatwe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To takie idealne ciasto do kawy. Upieczesz w weekend i do piątku możesz się nim cieszyć, takie jest wilgotne (to zasługa dodatku owoców i oleju). Same plusy!

Zdjęcie - Łatwe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje/nasze ciasto pachnie lekko lawendą- Jaś przywiózł mi z wycieczki szkolnej nasiona kulinarnej lawendy właśnie, było więc całkiem ekskluzywnie ;) Oczywiście, do ciasta dodać można esencję waniliową czy otartą skórkę z cytryny i będzie pysznie!

Zdjęcie - Łatwe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owoce (śliwki) też możecie zastąpić innymi np. morelami czy wiśniami.

Zdjęcie - Łatwe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 25 cm.

Zdjęcie - Łatwe ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 3/4 szklanki (lub mniej)
  • olej/roztopione masło - 1/2 szklanki
  • jajko - 3 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa/skrórka z cytryny/ziarenka lawendy - odrobina, dla aromatu
  • śliwki - u mnie 9 połówek dużych żółtych śliwek
Przygotowanie:

W misce połącz olej, jajka, jogurt i cukier.

Dodaj esencję waniliową/ skórkę z cytryny. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki.

Na wierzchu ułóż owoce- ja rozłożyłam w równych rządkach 3×3 połówki dużych, żółtych śliwek.

Dodatkowo możesz posypać wierzch ciasta np. płatkami migdałów czy grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45-50 minut. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów