Łatwe ciasto ze śliwkami
Nawet zastanawiałam się, czy powinnam publikować ten przepis jako mój, bo ciasto przygotował w zasadzie w całości mój ośmiolatek. Tak, to takie proste ciasto, że nawet dziecko wykona je doskonale!
To takie idealne ciasto do kawy. Upieczesz w weekend i do piątku możesz się nim cieszyć, takie jest wilgotne (to zasługa dodatku owoców i oleju). Same plusy!
Moje/nasze ciasto pachnie lekko lawendą- Jaś przywiózł mi z wycieczki szkolnej nasiona kulinarnej lawendy właśnie, było więc całkiem ekskluzywnie ;) Oczywiście, do ciasta dodać można esencję waniliową czy otartą skórkę z cytryny i będzie pysznie!
Owoce (śliwki) też możecie zastąpić innymi np. morelami czy wiśniami.
Ciasto upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 25 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki (lub mniej)
- olej/roztopione masło - 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa/skrórka z cytryny/ziarenka lawendy - odrobina, dla aromatu
- śliwki - u mnie 9 połówek dużych żółtych śliwek
W misce połącz olej, jajka, jogurt i cukier.
Dodaj esencję waniliową/ skórkę z cytryny. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki.
Na wierzchu ułóż owoce- ja rozłożyłam w równych rządkach 3×3 połówki dużych, żółtych śliwek.
Dodatkowo możesz posypać wierzch ciasta np. płatkami migdałów czy grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45-50 minut. Przed podaniem ostudź.