Wyszło, muszę przyznać, wyjątkowo pysznie. Soczyste owoce, chrupiąca, cukrowo-migdałowa skorupka i delikatna nuta kardamonu w tle - naprawdę smakowita kompozycja. Spróbujcie, póki jeszcze można w lesie nazbierać jeżyn!
To takie ciasto,które robi się w zasadzie samo. Ubite jajka, trochę cukru, mąki i biszkopt gotowy (mój piekłam na wiejskich jajkach, stąd ten „kosmiczny” żółty odcień:). Na wierzchu rozsmaruj trochę ulubionego dżemu, nałóż ubitą śmietankę, owoce i już cudny deser gotowy!
Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek.
Tym razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie.Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam tutaj, u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa.
Uwielbiamy ciasta ze śliwkami. Takie piecze moja dziewięcioletnia córka Milena, pierwszy raz ze mną, każdy następny już sama, więc jak widzicie ciasto jest wybitnie łatwe i zawsze się udaje.
Od czasu do czasu piekę coś dla gości - przeważnie są to bardziej wymyślne ciasta niż to dzisiejsze. Nie zmienia to faktu, że proste przepisy też się przydają, a nieskomplikowane wypieki mogą być niezwykle smaczne. Tak jest w przypadku tego wilgotnego, lekko waniliowego ciasta ze sporą ilością gruszek, do którego świetnie pasują lody lub bita śmietana.
Miodowniki u mnie czasem na Święta robiła mama. Bardzo to ciasto lubię, za smak, za to, że nie jest bardzo słodkie i kojarzy się ze Świętami właśnie. W tym roku postanowiłam zrobić i ja.
Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego jak ją po prostu używać.
Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj.Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta.
Dzisiaj chciałabym wam zaproponować przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, takie na ostatnią chwilę. Wygląda na bardzo pracochłonne, a wcale takie nie jest.
To najlepsze brownie jakie udało mi się dotychczas zrobić.
Mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie. Genialne. Posypałam je siekanymi migdałami, ale i bez nich to ciasto idealne