Oszczędne ciasto z owocami
Kolejne ciasto z „Przepisu z szuflady” śmiało można zaliczyć do grona najprostszych i najtańszych wypieków. Recepturę nieco uprościłam, zamieniając tłuszcz zwierzęcy na tłuszcz roślinny. Wystarczy osobno połączyć składniki suche i składniki mokre, a następnie wszystko połączyć w jednym naczyniu. Soda w połączeniu ze składnikami o odczynie kwaśnym ( maślanka, kefir, zsiadłe mleko ) sprawi, że ciasto będzie ładnie rosło. To ciasto śmiało można upiec również w formie muffinek. Koniecznie dodajcie cynamon, wspaniale podkręca smak, owocowych ciast ? Do wypieku pasują owoce jagodowe, poza sezonem można użyć mrożonych. Ciasto stygnie, zapraszam na przepis ?
Czas przygotowania – 10 minut
Czas pieczenia – 35 minut
Łączny czas – 45 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka zsiadłego mleka ( opcjonalnie kefir lub maślanka )
- 1/3 szkl oleju Kujawski
- 1 cukier waniliowy
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
- 3/4 szklanki pociętych na mniejsze kawałki owoców ( u mnie truskawki i borówki )
W jednym naczyniu mieszam jajko, maślankę, olej Kujawski. Do drugiego naczynia przesiewam mąkę z sodą, dodaję cukier i cynamon, wszystko mieszam. Zawartość obu miseczek łączę i mieszam rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 13 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, ciasto przelewam do foremki. Na wierzch równomiernie wykładam owoce. Ciasto piekę około 30 minut, do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien się przyrumienić. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego ?