Ciasto pomarańczowe z kardamonem
240 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 białego, drobnego cukru
170 g masła w temperaturze pokojowej
skórka starta z jednej pomarańczy (dobrze wyszorowanej)
łyżeczka mielonego kardamonu
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
łyżeczka ekstraktu z wanilii albo wnętrze wyskrobane z laski wanilii
około 80 ml kwaśnej, gęstej śmietany
Glazura: 140 g cukru pudru wymieszanego z około jednej łyżki soku z pomarańczy - może trochę więcej albo trochę mniej.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wymieszałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz mielonym kardamonem.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Użyłam do tego miksera. Po kolei dodałam po jednym jajku, mieszając by składniki się połączyły. Następnie dodałam ekstrakt waniliowy oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszałam i dosypałam połowę mąki. Wymieszałam całość i dodałam śmietany - cały czas mieszając. Na koniec dodałam resztę mąki i wymieszałam tak by powstała gładka, jednolita masa.
Ciasto przelałam do formy (24x14 cm) wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.
Przestudzone, ale jeszcze letnie ciasto posmarowałam lukrem pomarańczowym. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy albo herbaty.