Proste ciasto z gruszkami
Od czasu do czasu piekę coś dla gości - przeważnie są to bardziej wymyślne ciasta niż to dzisiejsze. Nie zmienia to faktu, że proste przepisy też się przydają, a nieskomplikowane wypieki mogą być niezwykle smaczne. Tak jest w przypadku tego wilgotnego, lekko waniliowego ciasta ze sporą ilością gruszek, do którego świetnie pasują lody lub bita śmietana.
Ciasto z gruszkami
- 50g masła
- 500g gruszek
- sok z 1/2 cytryny
- 75g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
1) Masło stopić w rondelku i odstawić.
2) Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
3) Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać.
4) Dodać jajka i esencję waniliową i zmiksować.
5) Stopniowo dodać masło i ponownie zmiksować.
6) Wmieszać gruszki razem z sokiem.
7) Przełożyć do formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 175 kcal