Przepis na ciasto / spód do szarlotki

Przepis na ciasto / spód do szarlotki

Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

Zdjęcie - Przepis na ciasto / spód do szarlotki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, poprostu idealne. Z tego przepisu najczęściej piękę ciasta z jabłkami.

Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mna babcia mojego męża. Zgodzicie się ze mną, że najlepsze szarlotki na świecie to właśnie te robione przez nasze babcie? ? Coś w tym jest. Uwelbiam te „starodawne” wypieki. Dlatego w moim zeszycie z przepisami nie braknie takich, które mają po 60 lat!

Ale do rzeczy:

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja + 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki, około 450 g
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • 1szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

W tym przypadku, na ciasto wyłożyłam 5 jabłek skrojonych na drobne plasterki,posypanych odrobiną brązowego cukru. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, aż się zarumieniło ciasto.

Zdjęcie - Przepis na ciasto / spód do szarlotki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów