Przepis na ciasto / spód do szarlotki
Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.
Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, poprostu idealne. Z tego przepisu najczęściej piękę ciasta z jabłkami.
Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mna babcia mojego męża. Zgodzicie się ze mną, że najlepsze szarlotki na świecie to właśnie te robione przez nasze babcie? ? Coś w tym jest. Uwelbiam te „starodawne” wypieki. Dlatego w moim zeszycie z przepisami nie braknie takich, które mają po 60 lat!
Ale do rzeczy:
Składniki na ciasto:
- 2 jaja + 1 żółtko
- 3 szklanki mąki, około 450 g
- 50 g mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny
- 1szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
W tym przypadku, na ciasto wyłożyłam 5 jabłek skrojonych na drobne plasterki,posypanych odrobiną brązowego cukru. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, aż się zarumieniło ciasto.