Miodownik
Miodowniki u mnie czasem na Święta robiła mama. Bardzo to ciasto lubię, za smak, za to, że nie jest bardzo słodkie i kojarzy się ze Świętami właśnie. W tym roku postanowiłam zrobić i ja. Chciałam zobaczyć czy mi wyjdzie i jaki wyjdzie. Długo szukałam fajnego przepisu i skorzystałam z tego (klik). Miodownik wyszedł bardzo smaczny. Blaty, które upieczemy mogą leżeć ze dwa, trzy dni i potem spokojnie możemy je przełożyć masą z kaszy manny (która jest tak pyszna, że moje dzieci wyjadały ją z miski), do tego blaty smarujemy powidłem śliwkowym. Taki miodownik najlepiej spożywać na drugi, a nawet trzeci dzień od przełożenia. Blaty robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wtedy miodownik jest najlepszy :-) Miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka 23x33 cm
Składniki ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka L
- 4 łyżki płynnego miodu
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
Krem:
- 7 - 8 łyżek kaszy manny
- 700 ml mleka u mnie 2%
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (miękkiego)
- 15 ml wódki
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
- płatki migdałów
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
- 1 łyżka masła
1. Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dajemy posiekane masło i miód. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i osobno pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Studzimy.
2. 500 ml mleka wlewamy do garnka i musimy zagotować z dodatkiem cukru. Do pozostałych 200 ml dodajemy kaszę mannę i mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.
3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem.
Przełożenie ciasta:
blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa - płatki migdałów