Sernik

Sernik

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj.Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm

CIASTO

  • 3/4 kostki margaryny lub masła
  • 4 żółtka [białka odłożyć do piany]
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru


MASA SEROWA

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 3/4 szkl oliwy z oliwek
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki]
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek (białka odłożyć do piany)


PIANA

  • 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
  • 1,5 szkl. cukru


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie.
Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać.Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być.
Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE.

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów