Sernik
Lubicie serniki ? bo ja tak, ten sernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj.Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
CIASTO
- 3/4 kostki margaryny lub masła
- 4 żółtka [białka odłożyć do piany]
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
MASA SEROWA
- 1 kg sera w wiaderku
- 3/4 szkl oliwy z oliwek
- 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki]
- 1,5 szkl mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek (białka odłożyć do piany)
PIANA
- 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
- 1,5 szkl. cukru
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie.
Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać.Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być.
Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE.