Jabłka jak nic innego na świecie pasują do bardzo wielu ciast, nieważne czy kruchych czy piaskowych, a dodatek cynamonu nadaje im niepowtarzalnego smaku
Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?
Dwie kruszonki: jasna i z dodatkiem kakao. Chrupiący wierzch i rozpływający się w ustach środek. Prosty, domowy sernik, który lekko przypomina w smaku "ptasie mleczko".
To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. (...) Można to ciasto wzbogacić w dowolne bakalie, poszatkowaną czekoladę, czy drobne owoce, u mnie tym razem żurawiną.
Murzynek to ulubione ciasto mojego Synka. Upiekł mi go w prezencie urodzinowym. To tak pięknie, miło i smacznie otrzymać taki słodki prezent, zwłaszcza od dziecka. Ciasto bardzo nam smakowało. :)
Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam, przepis nie przekombinowany, a ciasto zachwyca prostotą i smakiem. Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy. Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach, a w połaczeniu z delikatnym, lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że połączenie kwaśnych jabłek, cynamonu, słodkiego kajmaku, chrupiących orzechów i masła orzechowego, to wybitne połączenie? Ojjjjjjjjj taaaaaaak!:) Zapraszam wszystkich, na moją ukochaną, boską w smaku, rozpływającą się w ustach i wodzącą na pokuszenie - szarlotkę z kajmakiem:)
Tak więc słodycz musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały.
Na początku października upiekłam je ze śliwkami, figami oraz borówką amerykańską. Do ciasta dodałam również startą skórkę z limonki. Było pyszne, wilgotne, mięciutkie, z dużą ilością owoców i kruszonki.
Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik :-)
Szarlotkę na ciepło często piekę dla gości, przed samym podaniem lekko podgrzewam w piekarniku i podaję z lodami, lub z sosem wanilowym. Wierzch dekoruję kratką zrobioną z paseczków ciasta, dzięki temu szarlotka wygląda bardzo dekoracyjnie na talerzu. Bardzo polecam i mam nadzieję, że ciasto wejdzie na stałe do spisu Waszych jesiennych deserów :-)
Czekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami.
Wyszedł pyszny: kremowy, niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach. Z lekkim kwaskowatym smakiem cytryny i pyszną polewą wieńczącą całość. Równiutki, nie opada i nie pęka.
Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą.