Kolorowy sernik

Kolorowy  sernik

Dwie kruszonki: jasna i z dodatkiem kakao. Chrupiący wierzch i rozpływający się w ustach środek. Prosty, domowy sernik, który lekko przypomina w smaku "ptasie mleczko".

Zdjęcie - Kolorowy  sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolorowy sernik

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • kostka margaryny lub masła
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 8 białek

Przesiać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem. dodać kawałki margaryny i nożem siekać całość, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę, zarobić nożem, dodać żółtka i wyrabiać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Pod koniec krótko wyrobić dłońmi. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną częścią wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą włożyć do foliowego woreczka i wstawić do lodówki, a trzecią zagnieść z 3 łyżeczkami kakao.

Ser zmielić. Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochę sera i ucierać do gładkości. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Utrzeć dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką z masą serową.

Na spód blachy wyłożonej ciastem, wyłożyć połowę masy serowej, następnie zetrzeć ciasto z kakao, na to wyłożyć resztę masy serowej. Wierzch posypać jasną kruszonką. Piec w temp. 200 st. C przez 50 - 60 minut.

Smacznego:)

źródło przepisu:"103 ciasta siostry Anastazji" wyd. WAM

Kategorie przepisów