Ciasto czekoladowe z orzechami.
Gdybym musiała wybrać jakie ciasta najlepiej smakują mojej rodzinie o tej porze roku nie miałabym najmniejszej wątpliwości. Byłyby to zdecydowanie ciasta czekoladowe. Nie staram się zmienić tego upodobania, po prostu piekę je w tym okresie znacznie częściej. Tym razem zdecydowałam się na proste ciasto czekoladowe z orzechami. Coś pomiędzy brownie i naszym rodzimym murzynkiem. W zasadzie w tym przypadku to od stopnia wypieczenia będzie bardziej pierwszym lub raczej drugim. Mnie tym razem zależało na niemal całkowitym wypieczeniu ciasta, więc pozwoliłam mu nieco dłużej dochodzić w piekarniku, uzyskując tym samym strukturę murzynka, ale jednocześnie zachowując lekką wilgotność ciasta i głęboki smak czekolady. Orzechy w cieście nadały mu jesiennego charakteru, a kolorowa posypka lekkości i zabawnego wyglądu, który szczególnie upodobali sobie najmłodsi.
Samo ciasto jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności piekarniczych. Idealnie wpisuje się w charakter leniwego weekendu i świetnie poprawia nastrój w ponure, jesienne popołudnie. Do pary polecam filiżankę kawy lub gorącego mleka, ciepły koc i dobre towarzystwo.
Składniki:
(blacha 25x35cm lub mała keksówka)
- 200g czekolady (deserowa, gorzka)
- 125g masła
- 200g cukru
- 5 jajek
- 220g mąki pszennej
- 25g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g orzechów włoskich
- 50g białej czekolady
- 100g ciemnej czekolady (deserowa, mleczna)
- 1 łyżka mleka + 50g białej czekolady na polewę
- posypka
Przygotowanie krok po kroku:
- 200g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Przestudź.
- Jajka utrzyj z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Połącz obie masy.
- Suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek, sól, kawę wymieszaj i dodaj w 2-3 partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub pekany, 50g białej czekolady i 100g ciemnej i wymieszaj.
- Przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blachy (w przypadku keksówki polecam papier) i wyrównaj masę.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-40 minut, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać efekt brownie (lekkie niedopieczenie) lub całkowicie wypieczone ciasto.
- Ostudź w formie.
- W kąpieli wodnej rozpuść pozostałe 50g białej czekolady z łyżką mleka. Tak przygotowaną polewą posmaruj ostudzone ciasto. Możesz też przygotować inną polewę. Posyp ciasto kolorową posypką.
- Pokrój dowolnie, u mnie trójkąty.
Rady:
1. Chcąc uzyskać 100% brownie – pomiń proszek do pieczenia i nie piecz ciasta w formie keksowej. Uzyskasz płaskie ciasto. Piecz je wówczas tylko do chwili aż na powierzchni ciasta utworzy się „skórka”.
Smacznego!