Proste ciasto jogurtowe

Proste ciasto jogurtowe
To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. Udało mi się zjeść kawałek i przyznaję, za sprawą nowych grzałek lekko się przypiekło, ale smakuje cudnie. Można to ciasto wzbogacić w dowolne bakalie, poszatkowaną czekoladę, czy drobne owoce, u mnie tym razem żurawiną. Ten jogurtowiec, sprawdzi się na drugie śniadanie dla maluchów i dorosłych. Można go upiec również, w foremkach na muffinki. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Proste ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. dobrego oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 40 g poszatkowanej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko wbijam do miseczki i dodaję cukier, składniki przez minutę ubijam rózgą kuchenną. Dodaję jogurt i mieszam, dodaję olej i ponownie mieszam składniki. Na koniec, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz aromat. Wszystkie składniki krótko, ale dokładnie mieszam łyżką. Małą keksówkę na chleb, o wym. 13 x 23 cm, wykładam papierem do pieczenia, następnie przekładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę w temp. 180 stopni, przez 40 min. Mój piekarnik po wymianie grzałek, bardzo mocno się nagrzewa. Moja mama piekła, to samo ciasto przez 50 min. Proponuję przed wyłączeniem piekarnika, zrobić test patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wsadzony kilkakrotnie w ciasto będzie suchy, możemy śmiało wyciągnąć ciasto z piekarnika. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Proste ciasto jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów