Proste ciasto jogurtowe
To ciasto, bez użycia miksera jest bardzo proste w wykonaniu. U mnie zawsze się udaje i za każdym razem szybko znika. Udało mi się zjeść kawałek i przyznaję, za sprawą nowych grzałek lekko się przypiekło, ale smakuje cudnie. Można to ciasto wzbogacić w dowolne bakalie, poszatkowaną czekoladę, czy drobne owoce, u mnie tym razem żurawiną. Ten jogurtowiec, sprawdzi się na drugie śniadanie dla maluchów i dorosłych. Można go upiec również, w foremkach na muffinki. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 2 szkl. przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. dobrego oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 duże jajko
- 3/4 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 40 g poszatkowanej żurawiny