Ciasto z owocami, wersja jesienna
To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam je już z rabarbarem i morelami, w takiej bardziej letniej wersji. Na początku października upiekłam je ze śliwkami, figami oraz borówką amerykańską. Do ciasta dodałam również startą skórkę z limonki. Było pyszne, wilgotne, mięciutkie, z dużą ilością owoców i kruszonki.
Przepis znalazłam na blogu Baika w kuchni i skorzystam z niego z pewnością wielokrotnie. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
*250 g mąki pszennej
*szczypta soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*200 g masła w temperaturze pokojowej
*200 g drobnego cukru do wypieków
*2 łyżki cukru waniliowego
*4 jajka w temperaturze pokojowej
*1 łyżka ekstraktu z wanilii
*500-800 g owoców: u mnie śliwki, figi, borówki amerkańskie
*stara skórka z połowy limonki
Składniki na kruszonkę:
*160 g mąki
*80 g zimnego masła
*80 g cukru
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć. Morele wypestkować, pokroić na ćwiartki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut. Stopniowo dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksować tylko do połączenia się składników. Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce, delikatnie wcisnąć je w ciasto i posypać przygotowaną kruszonką (mąkę posiekać z masłem i cukrem i szybko zagnieść).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)