Szarlotka z kajmakiem
Jesień, to nie tylko czas na dynię, ale najlepsza pora na jabłka.
Dlatego i u mnie, jak co roku, nie mogło zabraknąć, jednego z najlepszych ciast świata - szarlotki:)
Szarlotka z kajmakiem, to bez wątpienia jedna z moich ulubionych i najlepszych szarlotek, jakie kiedykolwiek "wyprodukowałam":)
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że połączenie kwaśnych jabłek, cynamonu, słodkiego kajmaku, chrupiących orzechów i masła orzechowego, to wybitne połączenie?
Ojjjjjjjjj taaaaaaak!:)
Zapraszam wszystkich, na moją ukochaną, boską w smaku, rozpływającą się w ustach i wodzącą na pokuszenie - szarlotkę z kajmakiem:)
Cud, miód i orzeszki!
Na ten jesienny czas, polecam również:
szarlotkę z budyniem,
szarlotkę biszkoptową,
szarlotkę serową,
szarlotkę z dynią i nutą pomarańczy,
mini szarlotki
Wszystkie moje, wszystkie wyjątkowe, wszystkie pyszne:)
Składniki:
ciasto
- 400g mąki ( u mnie 200g żytniej)
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
- ok. 12 łyżek zimnej wody
nadzienie
- 2kg jabłek (najlepsza szara reneta)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
masa kajmakowa
- 250g masy kajmakowej
- 2 łyżki masła orzechowego crunchy (u mnie domowe)
dodatkowo
- orzechy laskowe do dekoracji
- cukier puder + cynamon do posypania
Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części.
Włożyć do worka, schować do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obrać, pokroić w plastry.
Jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.
Masę kajmakową i masło orzechowe podgrzać na gazie (uważać żeby się nie przypaliło).
Pierwszą częścią ciasta wylepić dno blaszki (blaszka wyłożona papierem do pieczenia).
Masą kajmakową posmarować ciasto.
Na warstwie kajmaku ułożyć trzy rzędy jabłek (jabłka kłaść jedno na drugie by tworzyły równe kopczyki).
Na jabłka zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Ciasto piec 50-60 minut w 180C (ciasto ma być rumiane).
Gotowe ciasto wystudzić.
Wystudzoną szarlotką posypać cukrem pudrem, cynamonem i posiekanymi orzechami laskowymi.