Szarlotka na ciepło z migdałami
Szarlotkę na ciepło często piekę dla gości, przed samym podaniem lekko podgrzewam w piekarniku i podaję z lodami, lub z sosem wanilowym. Wierzch dekoruję kratką zrobioną z paseczków ciasta, dzięki temu szarlotka wygląda bardzo dekoracyjnie na talerzu. Bardzo polecam i mam nadzieję, że ciasto wejdzie na stałe do spisu Waszych jesiennych deserów :-)
Składniki
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl. maki krupczatki
- 50 g. zmielonych migdałów
- 120 g. schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 8 dużych kwaskowatych jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek ( opcjonalnie )