Ciasto z jabłkami i sosem toffee

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami i sosem toffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka jak nic innego na świecie pasują do bardzo wielu ciast, nieważne czy kruchych czy piaskowych, a dodatek cynamonu nadaje im niepowtarzalnego smaku. Dla mnie jesiennym ciastem rozgrzewającym ciało i duszę po wietrznym i zimnym dniu jest właśnie to ciasto. Jego zapach jest nie do pobicia. Nic, tylko usiąść w kuchni z kubkiem gorącej herbaty z cytryną i patrzeć jak rośnie w piekarniku. A później tylko szybciutko przygotować sos toffee (które jest tutaj „kropką nad i”) i ciepłym polać ciasto. I zajadać! Można powiedzieć, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, tyle ich jest! Sos odkryłam na stronie Marthy Stewart TUTAJ
Ciasto z jabłkami i sosem toffee tortownica ø 26 cm
4 duże jajka

1 szkl. cukru

2 szkl. mąki

2/3 szkl. oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta sol

 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

1/2 szkl. rodzynek

5 sporych jabłek

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, a ósemki na plastry i odłożyć. Mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól przesiać do miski i odstawić. W drugiej, większej misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ubijać, aż się połączy z jajkami, a następnie zmniejszyć obroty na najmniejsze i stopniowo wsypać suche składniki. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszać jabłka i orzechy z rodzynkami. Piec około 50 min w temp. 180°C.
Sos toffee
1 szkl. brązowego cukru (dałam zwykły)

0,5 kostki masła

0,25 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Ja gotowałam kilka minut. Myślę, że gdy ma to być ciasto dla gości, można sos przelać do czajniczka od herbaty, który stawiamy na podgrzewaczu ze świeczką. Sos będzie wtedy ciepły i lejący. Gdy zbytnio zgęstnieje dodać ciut mleka.

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami i sosem toffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
1

Miodownik z musem jabłkowym i…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl owocowo - warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Beti Beti
kruche babeczki

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wiśniowiec siostry Anastazji / Ciasto św. Jakuba

Wiśniowiec siostry Anastazji /…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobre ciasto ucierane z owocami
3

Dobre ciasto ucierane z owocam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl buraczany z jabłkiem
1

Koktajl buraczany z jabłkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem
1

Chleb pszenny na zakwasie z ja…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square