Placek jabłkowy Róży
Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej 700
1 szklanka mąki ziemniaczanej
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
4 jajka
1/2 proszku do pieczenia
1 kg jabłek
żurawina lub rodzynki-opcjonalnie
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem.Ostudzić
- cukier utrzeć z masłem dodając żółtka.Gdy masa jest puszysta,a cukier roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę
- wymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastem
- do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem
- piec około 45 minut w 180`C
- przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem