Placek amerykański
Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?
Placek amerykański
Składniki:
- 5 jaj
- 4,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść orzechów
- garść rodzynek
- 2 kg jabłek
Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz.) Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)