Rolada z wafla bez pieczenia
Roulade-waffles without baking
Składniki.
2 wafle
1 szklanka przecieru jabłkowego
25 dag sera ricotta
200 ml kremówki
0,5 owocu kaki
3 kawałki imbiru kandyzowanego
1 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie. Wafle ułożyć na arkuszach folii . Podgrzać przecier jabłkowy lub ulubiony dżem i rozsmarować go na waflach. Zostawić na chwilę, aż wafle trochę zmiękną, dadzą się łatwiej zwinąć. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i rozpuścić ją. Ricottę wymieszać z cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką. Masę serową rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.
Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą.