czyli murzynek z dżemem wiśniowym, nasączony wiśniowa nalewką. Przepis na ciasto ma więcej lat niż ja, a dostałam go od siostry bliźniaczki mojego dziadka. Jest to jeden z najlepszych przepisów jaki wypróbowałam na murzynka.
Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
Dzisiaj kolejna odsłona tartaletek. Zniknęły w błyskawicznym tempie rozchwytywane, także przez dziecięce łapki pomimo kawowej masy. Moja masa była delikatna, ale jeśli ktoś woli mocniejszą, proponuję zwiększyć ilość kawy. Bardzo polecam bo są naprawdę pyszne:)
Dzisiejsze ciasto, dzięki użyciu mleczka jest na wskroś kokosowe. Dodatek wiórek nie jest niezbędny ale moim zdaniem podnosi jego atrakcyjność, no chyba, że ktoś ich po prostu nie lubi. Maliny pasują do tego ciasta jak żadne inne owoce. Ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień.
Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Dziś przepis na bułeczki. Miałam w domu resztkę pieczarek, pomyślałam więc, że bułeczki z pieczarkami do mojej zupy będą pasować doskonale. Nie pomyliłam się - pasowały i do obiadu, i na śniadanie następnego dnia jedzone samodzielnie
Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe
Placek na wzór pity - przekładanego ciasta obecnego w kuchniach chyba wszystkich krajów bałkańskich. (...) U mnie to półfrancuskie ciasto na bazie masła i sera, a jako nadzienie: mak, jabłka i orzechy.