Tartaletki z masą kawową i malinami
Dzisiaj kolejna odsłona tartaletek. Zniknęły w błyskawicznym tempie rozchwytywane, także przez dziecięce łapki pomimo kawowej masy. Moja masa była delikatna, ale jeśli ktoś woli mocniejszą, proponuję zwiększyć ilość kawy. Bardzo polecam bo są naprawdę pyszne:)
Składniki na tartaletki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.
Składniki na masę:
- 200 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
- maliny
- mięta do dekoracji i cukier puder do posypania
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam.
Wystudzone tartaletki posmarować masą. Rozłożyć maliny i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)