Tartaletki z masą kawową i malinami

Tartaletki z masą kawową i  malinami

Dzisiaj kolejna odsłona tartaletek. Zniknęły w  błyskawicznym tempie rozchwytywane, także  przez dziecięce łapki pomimo kawowej masy. Moja masa była delikatna,  ale jeśli ktoś woli mocniejszą, proponuję zwiększyć ilość kawy. Bardzo polecam bo są naprawdę pyszne:)

Zdjęcie - Tartaletki z masą kawową i  malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tartaletki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.  Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Składniki na masę:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • maliny
  • mięta do dekoracji i cukier puder do posypania

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam.

Wystudzone tartaletki posmarować masą. Rozłożyć maliny i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów