Snickers
Ciasto snickers było drugim ciastem imieninowym mojego Ukochanego, obok sernika z syropem klonowym i Pani Walewskiej. Warstwowe ciasto kakaowo-orzechowe z budyniowym kremem oraz masą krówkową. Bardzo smaczne i fajnie się prezentuje. Do ciasta orzechowego użyłam kupnych mielonych orzechów, które były trochę gorzkie. Bałam się, że całe ciasto będzie miało goryczkę w sobie, ale słodki krem i masa krówkowa złagodziły ten smak i całość była bardzo dobra. :)
Przepis pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji, a ja znalazłam go na blogu Sweet Dreams u Martex.
Mam lekkie zaległości z wpisami, to ciasto jest z marca ;).
Składniki na ciasto kakaowe:
*7 jaj
*5 łyżek mąki pszennej
*2 łyżki kakao
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 szklanki cukru pudru
Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder. Dodawać kolejno po żółtku, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać do formy (35x24), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 180 st. C. Ostudzić, przeciąć na 2 blaty (piekłam dwa blaty osobno).
Składniki na ciasto orzechowe:
*250 g zmielonych orzechów
*3/4 szklanki cukru pudru
*1 łyżka mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*5 białek
Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.
Masa:
*5 żółtek
*1/2 szklanki mleka
*1/2 szklanki cukru
*1 1/2 szklanki masła
Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając (uważać, aby nie zrobiła się jajecznica). Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo masę żółtkową, utrzeć.
Dodatkowo:
*1 puszka masy krówkowej
*posiekane orzechy (opcjonalnie)
*starta, gorzka czekolada do dekoracji
Na jednym blacie kakaowym rozsmarować 3/4 masy, przykryć ciastem orzechowym. Na to rozsmarować masę krówkową, przykryć drugim blatem kakaowym. Wierzch posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą i orzechami.
Smacznego :)