Sernik z krówkami
Krówka tu, krówka tam... Sernikowi krówkę dam! :) Ta dam! O tak, sernik z pysznymi krówkami to jest coś wspaniałego! Kakaowy spód, masa serowa z krówkami, a na wierzchu orzechy włoskie, delikatnie oblane sosem z... a jakże - krówek! Ciasto jest wspaniałe, kuszące, rozpuszcza sie w ustach, polecam!
Przepis na ten mega krówkowy sernik znalazłam u Kasi na blogu Słodkie Fantazje.
Składniki na ciasto:
*1 i 1/3 szklanki mąki
*120 g masła
*1/3 szklanki cukru pudru
*3 łyżki kakao
Składniki na masę serową*:
*750 g twarogu zmielonego trzykrotnie (lub gotowego do wypieków)
*5 jajek
*½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
*300 g krówek
*200 ml śmietany kremówki, nieubitej
*aromat śmietankowy
Dodatkowo:
*50 g orzechów włoskich
*150 g krówek
*kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cmi lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Smacznego :)
*wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem