Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.
Przepyszne ciasto bananowe z orzechami na mące razowej, z płatkami owsianymi i orzechami. Jest wilgotne, aromatyczne z wyczuwalnym zapachem bananów, smakiem orzechów i płatków owsianych. Robiąc je nawet w marzeniach nie spodziewałam się tak wspaniałego efektu!
Rozsmakowałam się ostatnio w mące orkiszowej. Ciasta kruche z dodatkiem tej mąki są nie tylko zdrowsze ale też bardzo smaczne. Lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z różnymi owocami, ja tym razem użyłam świeżej żurawiny.
Smaczne, aromatyczne ciasto wypełnione kawałkami suszonych słodkich śliwek oraz chrupiących orzechów włoskich. Tak pokrótce można opisać smak tych babeczek. Ich ciasto jest nieco zbite, brązowawe od ciemnego cukru, pięknie pachnie cynamonem.
W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie.
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek (...). W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi wiśniami, co na moją kieszeń było zbyt drogie - zastosowałam więc płatki migdałów i rodzynki.
Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie orzechowych biszkoptów.
Miała być strucla, ale przeraziło mnie rozciąganie ciasta:) Jabłka i cynamon, jesienne przysmaki i aromaty, po które często sięgamy. Nie ma takiej jesieni która mogłaby się obejść bez wypieku z właśnie tymi dwoma składnikami. Rolada z dużą ilością nadzienia i niewielką ciasta, taka jaką lubię ja i Mąż. Nie przebije oczywiście najlepszej pod słońcem szarlotki mojej babci, ale jest również pyszna.
Na balkonie mam jakieś 50 kg dyni... A raczej miałam do wczoraj - jedna dynia (z dwóch ogromnych...) została przemieniona w muffinki ;) Nie cała oczywiście (...) Ale że dzieci bardzo się wczoraj dopominały o "babeczki", wyszły nam małe cudeńka.
Przepyszne, wykwintne i delikatne ciasto, które uświetni zarówno rodzinną uroczystość, jak i ozdobi świąteczny stół :) (...) Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, zamiast nutelli można użyć powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego. Jeśli natomiast chcielibyście otrzymać coś na kształt orzechowego „ptasiego mleczka”, trzeba użyć więcej żelatyny