Ciasto bananowo - czekoladowe

Zdjęcie - Ciasto bananowo - czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...

oryginał

forma 30/13

  • 2 jajka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (użyłam 1 łyżeczki suszonej skórki z gorzkiej pomarańczy)
  • 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 50 ml oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 łyżki rumu 
  • 100 g naturalnego jogurtu 
  • 320 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 200 g czekolady 

*jogurt może być też smakowy, czekoladowy lub bananowy*

Do tego ciasta nie używam miksera tylko delikatnie mieszam trzepaczką.

Czekoladę posiekać drobno nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

Wydrukuj przepis 

i jeszcze fotki...

Zdjęcie - Ciasto bananowo - czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowo - czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowo - czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy