Ciasto bananowo - czekoladowe
Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...
oryginałforma 30/13
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- otarta skórka z jednej pomarańczy (użyłam 1 łyżeczki suszonej skórki z gorzkiej pomarańczy)
- 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki)
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżki rumu
- 100 g naturalnego jogurtu
- 320 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g czekolady
*jogurt może być też smakowy, czekoladowy lub bananowy*
Do tego ciasta nie używam miksera tylko delikatnie mieszam trzepaczką.
Czekoladę posiekać drobno nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepisi jeszcze fotki...