Sernik z morelami i amaretti
45 dag (kubek) twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
25 dag mascarpone
4 jajka
cukier waniliowy
szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 łyżki soku z cytryny
30 dag moreli
szczypta soli
kilkanaście ciasteczek amaretti
Jajka, cukier, cukier waniliowy ubić na puszystą pianę.
Następnie do masy dodać sery, sok z cytryny i budyń.
Wszystko dobrze wymieszać.
Morele opłukać, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.
Tortownicę wyłożyć papierem, wyłożyć 1/3 masy, dodać kila ciasteczek amaretti, część moreli, a następnie wyłożyć resztę ciasta.
Na wierzchu ciasta ułożyć morele i pokruszone ciasteczka amaretti.
Sernik piec wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175° C i piec 1 godzinę.
Wyłączyć gaz i zostawić sernik jeszcze na pół godziny w zamkniętym piekarniku.
Po ostudzeniu sernik wstawić do lodówki.