Ciasto miodowo-dyniowe
Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe - wykorzystałam do niego część dyni, która została po zrobieniu curry z poprzedniego wpisu.
Składniki:
200 g roztopionego masła
1 szklanka płynnego miodu
1 jajko
400 g dyni, startej na jarzynówce
1 szklanka cukru trzcinowego (dałam 0,5 szklanki i jak dla mnie było ok)
3 szklanki mąki orkiszowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Przestudzone masło, miód i jajko wymieszaj. Dosyp resztę składników, dobrze wymieszaj. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia (szybkie wyjęcie ciasta może spowodować jego opadnięcie).