Ciasto cynamonowe ze śliwkami
Przepis ten, znaleziony przypadkiem na opakowaniu cynamonu, okazał się zdecydowanie strzałem w 10. Sezon śliwkowy w pełni, polecam!
Składniki:
5 jajek
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżka mielonego cynamonu
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
100 g zwykłego cukru
250 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)
1 kg śliwek
3 łyżki migdałów w płatkach
Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed zrobieniem ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze 100 g cukru, odstaw. Utrzyj masło z cynamonem, skórką cytrynową i solą. Kiedy będzie puszyste, nie przerywając ubijania dodawaj po 1 żółtku. Następnie dosyp cukier puder i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez ok. 7-10 minut. Przesiej mąkę z proszkiem, dosyp do masy maślano-jajecznej. Następnie do gotowej masy przełóż ubite wcześniej białka (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta, toteż mieszać trzeba ostrożnie, z wyczuciem, żeby białka nie "usiadły". Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (użyłam takiej o średnicy 20 cm), na wierzchu ułóż połówki śliwek, posyp migdałami. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut (ja musiałam zwiększyć temperaturę do 190 stopni, a moje ciasto piekło się przez prawie godzinę - do tzw. suchego patyczka). Podawaj ciasto z sosem waniliowym.