W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać! I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami. W skrócie : NIEBO W GĘBIE!
Na murzynka czyli ciasto kakaowe chyba nie trzeba chyba nikogo namawiać…? Na murzynka z malinami tym bardziej pewnie nie… Ten przepis różni się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut !
Tarta tatin zawsze mi się podobała, zwłaszcza niecodzienny sposób jej wykonania: na spodzie ułożyć owoce, na wierzchu ciasto, upiec, odwrócić do góry nogami i voilà: pyszny wypiek gotowy. (...) Oryginalnie w przepisie używa się jabłek i taką wersję na pewno też przygotuję jesienią. Teraz mój wybór padł na morele, których aktualnie mnóstwo można spotkać na straganach.
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Pyszne i delikatne migdałowe ciasto z moimi ulubionymi malinami, tak najkrócej mogę opisać moją dzisiejszą propozycję. Ten przepis warto mieć w zanadrzu, bo to świetny sposób, by szybko i łatwo przygotować całkiem wykwintny deser.
A dlaczego niemieckie?? Ponieważ przepis na to ciasto dostała nasza mama będąc u swojej znajomej w Niemczech. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach!
Przepyszne ciasto, w którym kwaśne owoce doskonale przełamują słodycz waniliowego kremu. A to wszystko na ultrakruchym spodzie :) Doskonały wypiek na przełom lipca i sierpnia, kiedy to do wyboru mamy m.in. porzeczki, jagody, maliny i wiśnie.
To ciasto powstało przy okazji lawendowej karpatki, miałam już brownie, miałam maliny a kremu zrobiłam troszkę za dużo, więc, żeby się nie zmarnował, powstało takie malinowe ciacho.
Skusiły mnie w tym cieście nietypowy spód i moje ukochane maliny. Na to, z czego zrobiony jest spód ciasta, nie wpadł w mojej rodzinie nikt. Nawet mąż, który dzień wcześniej kupował mi oba składniki ;) Jedynie ciocia przy którymś razie zgadła, że to sucharki. Nutelli jednak nie wymyśliła :) Taka mała zgaduj-zgadula :)
Od dwóch lat myślałam o tym, by zrobić to ciasto z jagodami i w końcu się udało! :) Smakuje doskonale. Lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem. Idealne na weekend. W tle nasze ogródkowe kwiatki, nie ma ich dużo, ale jakie pozytywne kolory.