Tarta z czeresniami

Tarta z czeresniami

Szybka do wykonania  tarta z czereśniami z migdałową kruszonką, to niewątpliwie wyśmienite ciasto na słoneczne dni. Podane do kawy lub herbaty smakuje zawsze pysznie. Zachęcam do wykonania.

Zdjęcie - Tarta z czeresniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 160 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 400 g świeżych czeresni

Składniki na kruszonkę:

  • 15 g mąki pszennej
  • 80 g płatków migdałowych
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 żółtko

Zdjęcie - Tarta z czeresniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z proszkiem przesiać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  2. Uformować kulę, spłaszczyć i wstawić do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
  3. Formę do tarty  posmarować tłuszczem i wyłożyć rozwałkowane ciasto.
  4. Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
  5. Czeresnie wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym i wyłożyć na podpieczony spód tarty.
  6. Składniki na kruszonkę wymieszać i dokładnie rozłożyć na owocach.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 35 minut lub do zarumienienia.
  8. Ciasto można podawać ciepłe lub zimne, z dodatkiem bitej smietany swietnie smakuje.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Tarta z czeresniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów