Tarta z czeresniami
Szybka do wykonania tarta z czereśniami z migdałową kruszonką, to niewątpliwie wyśmienite ciasto na słoneczne dni. Podane do kawy lub herbaty smakuje zawsze pysznie. Zachęcam do wykonania.
Składniki:
- 160 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 400 g świeżych czeresni
Składniki na kruszonkę:
- 15 g mąki pszennej
- 80 g płatków migdałowych
- 50 g drobnego cukru
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Mąkę z proszkiem przesiać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Uformować kulę, spłaszczyć i wstawić do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
- Formę do tarty posmarować tłuszczem i wyłożyć rozwałkowane ciasto.
- Nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
- Czeresnie wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym i wyłożyć na podpieczony spód tarty.
- Składniki na kruszonkę wymieszać i dokładnie rozłożyć na owocach.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 35 minut lub do zarumienienia.
- Ciasto można podawać ciepłe lub zimne, z dodatkiem bitej smietany swietnie smakuje.
Smacznego ?
autor: Samantha