Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym i brzoskwiniami

Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym i brzoskwiniami
  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO :
  • - mąka - 4 łyżki
  • - proszek - 1 łyżeczka
  • - cukier - 4 łyżki
  • - jajko - 4 szt
  • KREM :
  • - mascarpone - 400 g
  • - cukier - 5 łyżek
  • - śmietana 30 %- 125 ml
  • DODATKOWO :
  • - kokos / wiórki
  • - brzoskwinie - 4 szt

 

Tarta chodziła za mną już od kilku dni i wiedziałam , że jak tylko wrócę z urlopu zagości w mojej kuchni.

W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!

I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.

W skrócie : NIEBO W GĘBIE!

A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „

Zdjęcie - Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.

Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.

Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy łyżką.

Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C.

KREM :

Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno.

Dodajemy do mascarpone wymieszany z cukrem.

Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto.

Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Zdjęcie - Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów