Tarta biszkoptowa z kremem serowo – kokosowym i brzoskwiniami
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- - mąka - 4 łyżki
- - proszek - 1 łyżeczka
- - cukier - 4 łyżki
- - jajko - 4 szt
- KREM :
- - mascarpone - 400 g
- - cukier - 5 łyżek
- - śmietana 30 %- 125 ml
- DODATKOWO :
- - kokos / wiórki
- - brzoskwinie - 4 szt
Tarta chodziła za mną już od kilku dni i wiedziałam , że jak tylko wrócę z urlopu zagości w mojej kuchni.
W planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!
I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.
W skrócie : NIEBO W GĘBIE!
A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.
Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C.
KREM :
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy do mascarpone wymieszany z cukrem.
Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa.
CAŁOŚĆ:
Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.