Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami

Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami

Przepyszne ciasto, w którym kwaśne owoce doskonale przełamują słodycz waniliowego kremu. A to wszystko na ultrakruchym spodzie :) Doskonały wypiek na przełom lipca i sierpnia, kiedy to do wyboru mamy m.in. porzeczki, jagody, maliny i wiśnie. Nie trzeba oczywiście używać wszystkich tych owoców naraz, jeśli nie mamy do nich dostępu – można wybrać dowolne z nich i skomponować swoją wersję.

Ciasto to jest popularne w Limburgii – obszarze Niderlandów, która obecnie jest prowincją zarówno Belgii, jak i Holandii. Najczęściej ciasto z wierzchu pokrywa kratka, ale kruszonka również jest dopuszczalna :)

Przepis znalazłam w magazynie „Moje Gotowanie” (5/2011) i odrobinę go zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
LIMBURSKI PLACEK Z OWOCAMI
ciasto:
300g mąki,
200g masła,
100g cukru pudru,
1-2 łyżki zimnej wody

krem:
300ml mleka,
100g cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
3 żółtka,
1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszku)

+ dodatkowo 600g różnych kwaśnych owoców (wiśnie, porzeczki, jagody, maliny)


Masło posiekać drobno razem z mąką. Do powstałej kruszonki dodać cukier puder i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.

Przygotować krem: 250ml mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlać gorące mleko. Następnie całość przelać z powrotem do rondla, wlać proszek budyniowy i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając, przez kilka minut, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić.

Ze schłodzonego ciasta odciąć 1/3 i odłożyć. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy 28 cm. Jeśli ciasto się kruszy – nic nie szkodzi, można tymi kawałkami szczelnie wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 10-15 minut, aż ciasto zrobi się lekko złociste.

Na zapieczony spód wyłożyć krem, a na kremie rozłożyć owoce. Pozostałe 1/3 ciasta rozkruszyć i posypać wierzch ciasta. Piec w 180 ok. 20-25 minut, aż kruszonka zacznie się złocić.

Ciasto kroić dopiero, gdy zupełnie ostygnie.



Zdjęcie - Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Limburgse vlaai, czyli limburski placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów