Tym razem do swojego wypieku wrzuciłam mrożone jagody i truskawki, opłacało się! Zamrażalnik czeka na nową dostawę owoców, a ja mogę zadowolić kubki smakowe moich bliskich przed jagodowym sezonem:)
Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni! Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekac kiedy przestygnie! Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne! Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!
A, że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego. To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!
Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać - gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!
Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać! Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.
3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach
Lekkie ciasto bez pieczenia, idealne na upalne czerwcowe dni. Zimna truskawkowo-rabarbarowa pianka smakuje naprawdę doskonale.(...) Ciasto jest nietrudne do wykonania, ładnie wygląda, a co najważniejsze... jest przepyszne! :)
Coś w 100% sezonowego, czyli ciasto z truskawkami :) Coś, co wszystkie Tygryski lubią najbardziej! Ja skusiłam się na elegancki orzechowy wieniec z ciasta zaparzanego (takiego, jak na ptysie), wypełniony bitą śmietaną i truskawkami. Lekki i niezbyt słodki, pyszny, idealny na upalne popołudnia.
Dzisiejsza słodkość, to połączenie kruchego ciasta, budyniowej pianki i w moim przypadku wiśni (w oryginale ciasto jest przygotowane z malinami). Prawda, że brzmi pysznie? :)
Dzisiaj drugi po Eton Mess przepis na wykorzystanie domowych bez. Tarta ze wspaniałym śmietanowym wypełnieniem. To był prezent dla mojego taty w Dniu Ojca.
Ultrakruche ciasto - może i w słowniku nie istnieje takie słowo, ale moje podniebienie w pełni rozpoznaje taki stan kruchości :) Po prostu idealny przepis na kruchy spód. Lekka budyniowa pianka ma przedziwną, ale genialną konsystencję - usytuowałabym jej strukturę gdzieś na pograniczu bezy i pianek marshmallows.