Maślany placek drożdżowy z wiśniami
.
50 dag mąki
4,2 dag drożdży
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
250 ml mleka
20 dag masła
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
10 dag płatków migdałów
ok. 50 dag wiśni
Podane proporcje wystarczą na 2 małe blaszki (30 x 25 cm).
.
.
Wiśnie wydrylować.
Mąkę przesiać do miski.
Dodać szczyptę soli.
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Powinno być letnie.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać trochę mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodać połowę roztopionego masła, cukier, jajko i żółtko. Wszystko dobrze wymieszać.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem.
Wyrobić ciasto, pod koniec dodać kilka kropli zapachu waniliowego.
.
.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać łyżką cukru i rozłożyć na nim wiśnie.
Drugą część ciasta także rozwałkować i ułożyć na wiśniach. Ciasto między wiśniami powciskać palcem, tak aby utworzyły się dołki.
Resztę masła równomiernie wylać na wierzch ciasta, posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałów.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200º C) ok. 30 min.
.