Rafaello
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Składniki:
Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła.
Masło utrzyj na głdką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (częś odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.
Składniki:
- 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
- 900 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
- kieliszek spirytusu
- 200g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie krakersów (200g)
Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła.
Masło utrzyj na głdką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (częś odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.