Rafaello

Rafaello
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Zdjęcie - Rafaello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
  • 900 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
  • kieliszek spirytusu
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie krakersów (200g)
Przygotowanie:
Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła.

Masło utrzyj na głdką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (częś odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.

Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.


Zdjęcie - Rafaello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów